Notities bij: Jacobus Lievens

SvG Brugse Vrije I nr. 22.492. - weesakten Brugse Vrije 16485 f. 144
Jacob fs Adriaen Lievens, +Zedelgem 1.5.1623
x Cathelyne fa Pieter De Kethelaere
kdn: Pieter 11 j, Gilles 9 j, Adriaen 6 j, Jacob 2 j, Maeyken 4 j
(zijn ouders leven nog) VP Adriaen Lievens zijn vader. VM: Pieter De Ketelaere, haar broer.
-gekomen van haar kant: hofstede van 48 g., waar Jacob overleden is, zuidwest van de kerk van Zedelgem, samen bouwden ze een nieuw woonhuis, een koeistal, twee schuren, een wagenkot, ...
-kopen samen aan: land, hofstedeke van 4 g, hofstedeke van 5 g, 7 g. land, ... Ook landen gemeen met haar broer Pieter De Ketelaere en Nicolas Storme x zus van haar.

(bewerking weesakte door Geert Tavernier) Akte van 18-06-1625.
Pieter (11j), Gillis (9j), Adriaen (6j), Jacob (2j) & Margriete (4j), k.v. Lievens Jacob (z.v. Adriaen, vrijlaat, + 01-05-1623 te Zedelgem) uit zijn 1e huwelijk met De Kethelaere Cathelyne (d.v. Pieter).
Voogden: Lievens Adriaen senior (grootvader van de wezen, vrijlaat in Zedelgem) & De Kethelaere Pieter (vrijlaat in Zedelgem, maternele oom).
Ze erven van hun vader. Er waren als 'conquest' verschillende onroerende goederen te Zedelgem. De moeder bewaart de wezenpenningen.
Op 29-10-1630 werden twee nieuwe voogden aangesteld gezien beide voorgaanden overleden waren: Lievens Adriaen (paternele oom) & Storme Niclais.
Tegelijk even ze van hun grootvader Lievens Adriaen (z.v. Jan), + 03-08-1629 te Zedelgem. Er waren enkele onroerende goederen te Zedelgem en Aartrijke, gemeenschappelijk met de andere kinderen van de overleden; er is o.a. een part in een hofstede genaamd "te Werve" waar de grootvader overleden is, gemeenschappelijk met de kinderen van Jacob Lievens (z.v. Jan). Bezitster (wed.): de grootmoeder van de wezen De Proost Mayken (d.v. Pieter).
Merk op: Lievens Jacob, Lievens Adriaen en Lievens Mayken (gehuwd met Logghe Matheeus) worden vermeld als kinderen van Adriaen (grootvader van de wezen).