Notities bij: Vincentius Bellaert

staat van goed Brugse Vrije 3 nr 1646, aktedatum 1612.
Vincent Bellaert fs Pieter & Chrispyne Storm, +Snellegem lauwe 1611
x Janneken De Veldere fa Jacop x Pieryncken fa Rycquaert Van Parys
VP: Lucas De Ruddere, kozijn van de wezen. VM: Lambrecht Jonckheere x Magdalena Van Parys, moeye materneel van de wezen
kdn: (1) Janneken, °baefmesse, (2) Maeyken, 6 j, 15 maart, (3) Tnneken, 2 j, 19 sept.
Gronden gekomen van zijn kant te Snellegem, gemeen met Mayken fa Pieter Bellaert.
Gronden van haar kant te Aartrijke, Snellegem (oa. hofstede van 36 g).
Samen gekocht: diverse gronden en twee hofstedekens te Snellegem
Uitstaande rente verkregen door erfenis van Jacob De Veldere fs Jan, haar vader.
Op de hofstede oa. 10 koeien, 7 ossen, 2 kalvers en een paard.
Saldo: 230 p.

Geert Tavernier bewerking RAB, weesakten Brugse Vrije nr. 16484, f. 255. Snellegem. Akte van 01-02-1620.
Janneken (18j), Mayken (15j) & Tanneken (12j), k.v. Bellaert Vincent (vrijlaat, + 1611 te Snellegem) & De Veldere Janneken (d.v. Jacob).
Paternele voogd: De Ruddere Lucas (z.v. Jacob, vrijlaat in Snellegem). Maternele voogd: De Soppere Jacob (z.v. Jacob, aangetrouwde rechtzweer van de wezen).
Ze erven van hun vader. Er was van zijn zijde onroerend goed te Snellegem, gemeenschappelijk met Bellaert Mayken (d.v. Pieter). De ouders hadden tijdens hun huwelijk onroerend goed gekocht te Snellegem. Verder was er van de zijde van de moeder onroerend goed te Aartrijke en Snellegem, gemeenschappelijk met De Veldere Jan en Willebaert Balten. Er was ook een rente. De moeder bewaarde de wezenpenningen.
Tegelijk erven ze van hun moeder, hertrouwd met Logghe Pieter (z.v. Mattheus), + september 1618. Er was het hierboven genoemd onroerend goed van haar zijde en ‘conquest’ tijdens haar huwelijk met de vader. Er is ook conquest uit haar 2e huwelijk met Logghe P. te Zedelgem en Aartrijke, en een part in een aantal vijvertjes, namelijk 6 te Zedelgem, 2 te Ruddervoorde (onder de heerlijkheid van Coebroek), en nog 2 te ... De 6 vijvertjes te Zedelgem heetten: 'de Duvels viverkens' (betreft twee vijvers), 'het Zandtvyverken', 'het Roompottken', 'het Droegh mondeken' en 'den Aenmoen'; de twee vijvertjes in Ruddervoorde heetten 'de Bistiervivere'; de resterende 2 heetten 'de Hooren Staelkens'. Mede-erfgenamen zijnde twee kinderen uit haar laatste huwelijk met Logghe P. Deze Logghe P. bewaart de wezenpenningen.