Notities bij: Richardus Lievens

Brugse Vrije 16498 f. 71
Ryckaert Lievens d'oude + Jabbeke 23.8.1690
x Godelieve fa Maryn De Sanghere, +19.8.1688
minderjarige kdn: Fransoys, 15 j; Jan, 12 j; Pieter, 9 j; Joseph, 4 j; Josine, 18 j
voogden: Ryckaert en Omaert Lievens, broers van de wezen
Ambrosius Lievens is eveneens een meerderjarige broer
gronden te Zedelgem, Snellegem, Handzame, Aartrijke en Koekelare

Svg Brugse Vrije 1 nr. 8756
Rycquaert Lievens fs Rycquaert en Godelieve fa Maryn De Zanghere
8 kdn
-leen te Zedelgem van ca. 5 g., is gekomen van zijn vader Rycquaert Lievens. Het werd gekocht door zijn grootvader Adriaen Lievens fs Jan
-gronden te Zedelgem gekocht door zijn grootvader, gemeen met zijn broer Eduard Lievens
-een deel van een hofstede te Zedelgem, gemeen o.a. met de kinderen van Jacob Lievens fs Jan. Deze werd aangekocht door zijn grootvader Adriaen Lievens van Adriaen Lievens d'oude, gehuwd met Tanneken Philips.
-een deel van een hofstede van 46 g., onverdeeld met Jacob fs Jacob Lievens en Jan Meyaert x Barbel fa Jacob Lievens (zij hebben de helft). Is hofstede waar Adriaen fs Jan Lievens, deze voornoemde 'cavelantens' vader op gestorven is en waar hun moeder nog woont. Onverdeeld ook met Eduard Lievens zijn broer. Gekomen van Ryckaert Lievens fs Adriaen, die daarin gerecht was bij successie van zijn ouders Adriaen Lievens fs Jan en Mayken De Proost fa Pieter.
-deel in een herberg te Zedelgem (pachter is Jan De Vaere).
-gronden gekomen van zijn moeder Gillijnken De Bisschop (staat van goed 1679) gelegen te Ruddervoorde
-saldo: 12 p.

Geert Tavernier, bewerking RAB, weesregisters Brugse Vrije nr. 16497, f. 98. Jabbeke. Akte van 02-09-1690.
Fransoys (15j), Jan (12j), Pieter (9j), Joseph (4j) & Josyne (18j), k.v. Lievens Rycquaert senior & De Sanghere Godelieve (d.v. Maryn). De vader overleed op 23-08-1690 te Jabbeke. De moeder overleed op 19-08-1688.
Voogden: Lievens Rycquaert (broer van de wezen) & Lievens Omaert (broer van de wezen).
Op 07-09-1690 werd ingestemd met de verkoop van onroerend goed te Aartrijke.
Op 23-02-1691 werd ingestemd met de verkoop van onroerend goed te Ruddervoorde.
Akte van 20-06-1692. De staat van goed werd overgebracht van de vader en moeder (onroerend goed te Zedelgem, Snellegem, Handzame, Aartrijke, Koekelare en Jabbeke). Rendant: Lievens Rycquaert. Uit de akte blijkt dat de wezen naast de beide voogden nog een broer hebben die Ambrosius heet.

RAB, staten van goed Brugse Vrije I nr. 6273, rekening van 1706
door Frans Van Ackere, gehuwd met Therese Fraet, uit Jabbeke als rendant en voogd van de naarschreven weese ten sterfhuyse van wylent Rycquaert Lievens fs Rycqauert en Bersabea Fraet, overleden vrijlaat ter prochie van Jabbeke op 21.2.1706.
De overleden was voogd van zijn broers en zussen ten sterfhuysen van Rijcquaert Lievens fs Rijcquaert ende Godelieve fa Maryn De Sanghere hemlieden vader ende moeder en grootvader en grootmoeder.
rekening voor:
(tak 1) Ambrosius Lievens te Varsenare
(tak 2) Ambrosius Lievens en Jan De Vlieghere (Sint-Andries) voogden van Godelieve en Therese, de 2 minderjarige kdn van de overledene in zijn eerste huwelijk Catheline De Vlieghere (te voren wde van Jan Van Belleghem). En Ambrosius Lievens en Frans Van Ackere als voogden van Joanne het kind van de overledene in zijn tweede huwelijk met Bersabea Fraet, die overleden is 18.6.1706.
(tak 3) Pieter De Wulf x Josine Lievens, Snaaskerke
(tak 4) Ambrosius Lievens voogd van Frans Lievens, nu zijn zelfs, 30 jaar, wonende te Sint-Pieters
(tak 5)Jan Lievens, ook zichzelf geworden, is uytlandigh sonder te weten waer hy is over de ses jaeren
(tak 6) Pieter Lievens +10.2.1705
(tak 7) Joos Lievens, 20 j
(tak 8) Anthone De Gryse x Louise Luijte, wde Omaert Lievens en Joannes Luijte, beide te Jabbeke, voogden van Bonaventura Lievens minderjarig kind van Omaert Lievens voornoemd
(tak 9) Pieter Van Lerberghe, wonende te Gits, x Gillynken fa wylent Jan De Brauwere, en Joannes De Brauwere, 20 jaar, oof fs Jan x Janneken Lievens, daarnaer getrouwd geweest met Pieter Bouloigne, zonder descendenten.
Samen 8 staken. Ingebracht:
-1 leen van 5 g 2 l. te Zedelgem, 't selve leen is ghevallen jeghens de kdn Eduart Lievens, eigen broer van deze hoirs vader. Probleem gezien de koopschat nooit voldaan is gheweest en dus is er nog pacht te goed, gehouden van het hof van Dendermonde. Voor de oudste hoir 2/3 en voor de andere hoirs 1/3. Dit leen is gekocht geweest door Adriaen Lievens d'oude, grootvader, van een Frans De Proost voor 9 p. gr. per gemet. Koopbrief van 14.3.1615. In 't geheel 16 g. leen, is deel van hofstede De Potente te Zedelgem. Deze Adriaen Lievens x Mayken De Proost hebben deze 16 g. gegeven aan hun 3 zonen en gespleten: (1) Jan Lievens 5 g. 1 l., (2) Joos Lievens 4 g. 2 l. (3) Rycquaert Lievens 5 g 2 l., deze horis hun grootvader. Leen gehouden van Rooden, geseyt Nieuwenhove. Verdeling gebeurde in 1629
-een ander leen aencomende voor Adriaen Lievens, ook zoon van voornoemde Adriaen
De vier lenen hebben zijn samen waard 431 p., er waren 8 staken bij het overlijden van Adriaen Lievens fs Jan (svg. 30.10.1630) en ook 8 staken bij het overlijden Mayken de Proost fa Pieter (svg 1657). Dit laatste leen komt toe aan Rycquaert Lievens, welke nu verstorven is aan syne oudste dochter, genaemd Godelieve, by faute van mannelicke hoirs.
verder nog (deel) van 3 hofsteden en andere gronden.