Notities bij: Anna Patteeuw

Krant van West-Vlaanderen, editie Tielt 2.8.2002
Goud voor Henri en Anna
"We maken er een groot feest van", moet Henri Patfoort gedacht hebben toen hij meer dan 100 familieleden uitnodigde naar De Visscherie. Eerder was hij al ontvangen op het Pittemse gemeentehuis, waar hij zelf jaren zetelde als raadslid en schepen. De kronkels van het politieke leven zorgden wel voor de nodige problemen maar Henri ging altijd rechtdoor en kwam uit voor zijn mening, ook als niet iedereen die deelde.
Henri Patfoort werd geboren op 15 juli 1928 te Alveringem als oudste zoon van in landbouwersgezin met 4 kinderen. Vader Remi beheerde een hof van 30 hectare dat momenteel beboerd wordt door 'n kleinkind. Na de lagere school in Alveringem brak de oorlog uit en toch wisten enkele vrienden drie winters lang naar Beauvoorde te gaan om er avondlessen te volgen. Zo leerden zijn toch de theorie terwijl de praktijk thuis te wachten lag. Het ouderlijk hof was toen een pleisterplaats voor vluchtelingen die naar Frankrijk wilden. Men zat er soms met tientallen tegelijk in de schuren. Henri was de oudste van 3 zoons. Zijn militaire dienst had hij aan de kanonnen doorgebracht in Helteren.
Boerenkermis
Henri speelde met de duiven en zo verzeilde hij wel eens in Pittem 'om een verloren duif op te halen', zegt hij. Feit is dat er tussen Alveringem en Pittem al enkele huwelijksbanden bestonden en dat Anna de jongste was van Edmont Patteeuw, op een mooi hof van 23 hectare, dicht bij de 'plaatse'. Er waren 6 kinderen en Anne was de jongste, geboren in 1927. Op het einde van juli 1952 was er boerenkermis en men bleef op het erf van de kasteelhoeve dansen tot in de vroege uurtjes onder het waakzaam oog van vader en moeder Patteeuw.
's Anderendaags was het werken geblazen want de oogst kwam dat jaar iets vroeger dan voorzien. Van de huwelijksreis kwam niets in huis maar men zou dat enkele maanden uitstellen. Die maanden duurden 25 jaar en toen trokken ze samen naar Lourdes met enkele vrienden in een dubbeldekker. Het grote hof is intussen geslonken door sportterreinen, sporthal, sociale woningen en verkavelingen. Henri heeft nog altijd 5 ha en een boontje voor eigen aardappelen en aardbeien.
Kinderen
Ze hebben vier kinderen. Luc is getrouwd met Marijke Van Veuren en heeft zijn bedrijf in Houtem. Er zijn vier kleinkinderen : El, Lies, Charlotte en Hendrik. Jaak heeft een tuinbouwbedrijf in Zonnebeke en huwde met Lut Pollentier. Hun oudste Elle heeft een dochter Anke. Verder zijn er nog Leen en Jan. Dochter Gaby huwde met Marc Neirinck, woont in Egem en hun zoon Stijn is een beloftevolle renner. Roos tenslotte trouwde met Koen Gelaude, tuinbouwt in Zwevezele en is de moeder van Pieter en Thijs.
Henri kwam in 1964 in de politiek via zijn kompaan Geert Deman en uit ongenoegen omdat hij zijn land 'afgepakt' werd. In 1968 kwam hij in de raad en ging twee jaar later scheep met burgemeester Elie De Laere. In 1976 kwam hij op de CVP-lijst en verkozen met 597 stemmen. Zijn vrouw werd lid van het OCMW en Henri werd in 1980 schepen, verkozen met 11 tegen 5 stemmen voor Daniël Cloet. Wie het bedrijf overvliegt zal straks in koeien van letters '50 jaar' kunnen lezen, getekend in het grasperk!
(GDP)