Notities bij: Joannes De Brouckere

kwartierstaat Geert Tavernier:
In december 1596 traden Tors Pieter (vrijlaat in Wenduine, wonend te Bulskamp in Veurneambacht, aangetrouwde paternele oom van de wezen) & Bouts Rycquaert (wonend te Teteghem in Bergen-ambacht) op als voogden over Sebastiaen (7 jaar), Hanskin (4 jaar) & Maykin (13 jaar), de minderjarige kinderen van De Brouckere Sebastiaen (zoon van Jan) uit zijn 1e huwelijk met Bouts Elysabet, dit n.a.v. de dood van hun vader. Hoewel de vader vrijlaat in Bredene was, overleed hij te Bulskamp in Veurne-ambacht. De moeder bewaarde de wezenpenningen, waarvoor Voet Lambrecht (wonend te Bulskamp) en Alaert Maryn (wonend te Bewesterpoorte) zich borg stelden. De wezen bezitten ook onroerend goed te Bredene afkomstig van Brandt
Laureyns (grootvader van de vader van de wezen) en diens eerste huisvrouw (overgrootmoeder van de wezen). Mede-eigenaars van dit goed zijn:
? Tors Pieter “causa uxoris”.
? De Brouckere Adriaen, Hanskin & Cornelis, ooms van de wezen.
? Gilleken, het kind van Brandt Laureyns uit zijn 2e huwelijk met Heynemans Cathelyne, halve grootoom van de wezen.415

In december 1632 traden Vanden Berghe Pieter (vrijlaat in Bredene, aangetrouwde paternele oom, wonend te Bulskamp in de kasselrij Veurne) & De Cuyper Jan (zoon van Michiel, keurbroeder van Veurne-ambacht, gehuwd met een halve maternele tante van de wezen) op als voogden over de vier minderjarige kinderen van De Brouckere Jan (zoon van Sebastiaen, vrijlaat in Houtave) & Fockedey Adrianeken, dit n.a.v. de dood van de moeder. Er was van haar zijde onroerend goed te Avekapelle, gemeenschappelijk met de kinderen van Dheere Franchois en met de broers en zussen van de moeder. De vader bewaarde de wezenpenningen, en stelde als onderpand onroerend goed te Bredene ter beschikking dat hij geërfd heeft van zijn moeder. In juli 1639 erven ze ook van hun vader, hertrouwd met Reyniers Franchyne (zijn 3e echtgenote), + 14-12-1637 te Sint-Katharinakapelle onder de heerlijkheid van Berkel in Veurne-ambacht. Er was volgend onroerend goed:
? Een part in een hofstede te Bredene, gebruikt door De Roo Steven, gemeenschappelijk met De Brouckere Pieter, de kinderen van Vanden Berghe Pieter, Thoors Pieter, de kinderen van Thoors Sebastiaen, de kinderen van De Brouckere Aernoudt, e.a.
? Een part in een hofstede te Bredene, gemeenschappelijk als het voorgaande, “daer den nieuwen zeedyck jeghenoordich deure ghemact is”.
? Een part in een partij land te Bredene.
? Een part in een partij land te Bredene, grotendeels schorreland.
? Een part in een partij land te Bredene.
? Nog onroerend goed te Bredene en Eggewaartskapelle.416

In december 1632 traden Schipman Jan (gehuwd met een volle zus van de wees Vanden Berghe Tanneken) & De Brouckere Jan (zoon van Sebastiaen, vrijlaat in Bredene, wonend te Sint-Katharinakapelle in de kasselrij Veurne, maternele oom van de wezen) op als voogden over de 7 nog minderjarige kinderen van Vanden Berghe Pieter (vrijlaat in Bredene) uit zijn 1e huwelijk met Brouckers (De Brouckere) Mayken (dochter van Sebastiaen & Bouts Elizebette, + 15-12-1631 te Bulskamp in de kasselrij Veurne), dit n.a.v. de dood van hun moeder. Er was volgend onroerend goed van haar zijde:
? Een part in een behuisde hofstede te Bredene, groot in het geheel ongeveer 64 gemeten, verpacht aan De Roo Steven, gemeenschappelijk met: (a) de voornoemde De Brouckere Jan (voogd) en De Brouckere Pieter (zonen van Sebastiaen), (b) de kinderen van Jan De Brouckere, (c) de kinderen van Adriaen De Brouckere, en (d) Sebastiaen en Pieter Toors.
? Een part in een partij land te Bredene, gemeenschappelijk met voornoemde Jan en Pieter De Brouckere (kinderen van Sebastiaen). Er was verder o.m. conquest. Ze erfden tegelijk van hun maternele grootmoeder Bouts Elizebette, laatst weduwe van Toors Pieter, + 02-05-1632 in de stad Veurne.
Zij was ook gehuwd geweest met De Brouckere Sebastiaen (grootvader van de wezen), en met een zekere Denys Jan. Ze liet volgend onroerend goed na:
? Een part in een behuisde hofstede te Bredene, groot in het geheel ruim 64 gemeten, daar momenteel De Burchgrave Laureins op woont, gemeenschappelijk met jonker Losschaert Pieter (die zijn part kocht van de weduwe van Focquedey Jaeques).
? Een part in een partij land te Bredene, nu gebruikt door De Roo Steven, gemeenschappelijk met de kinderen van Brouckers Jan senior.
? Een part in een partij land te Bredene waarop vroeger een huisje stond.
? Een part in een hofstedeken te Eggewaartskapelle, ruim 11 gemeten groot, nu verpacht aan Van Doorne Pieter, gemeenschappelijk met de kinderen van Denys Jan (met wiens vader de overledene gehuwd was).
? Een part in een partij land te Eggewaartskapelle en Zoetenaaie, gemeenschappelijk met de kinderen van Temmerman Dieryck e.a.
Al deze partijen zijn ook gemeenschappelijk met De Brouckere Jan en Pieter (zonen van Sebastiaen).417
415 Rijksarchief Brugge, INV 15-16 (registers Brugse Vrije), nr. 16483 (wezenregister Noordkwartier), f° 16.
416 Rijksarchief Brugge, INV 15-16 (registers Brugse Vrije), nr. 16486 (wezenregister Noordkwartier), f° 97.
417 Rijksarchief Brugge, INV 15-16 (registers Brugse Vrije), nr. 16486 (wezenregister Noordkwartier), f° 98.

Hun kinderen:
a. Sebastiaen, gehuwd met Bouts Elisabeth, + 02-05-1593 te Bulskamp (Veurne-ambacht). Sebastiaen liet bij zijn overlijden drie kinderen na (Mayken, Sebastiaen & Jan De Brouckere) die in Veurne-ambacht woonden
b. … (dochter), gehuwd met Toors Pieter. Pieter Toors was vrijlaat in Wenduine, die een tijdje te Bredene-hoek gewoond had, en die daarna in 1596 te Bulskamp (Veurne-ambacht) woonde.
c. Adriaen.
d. Hannekin (Jan).
e. Cornelis.