Notities bij: Michael De Wulf

Buitenpoorters Kasselrij Kortrijk te Wingene: De Wulf Michiel fs Loonis / 75: De Vriese Lysbette 1540 - 1579 (zoals blijkt uit onderstaande tekst is Lysbette De Vriese zijn tweede vrouw)

uit Feodaal overzicht van Wingene, p. 126, DE CARROEN
Dit leen is gelegen in de Ratelinge (cfr. Landboek Wingene 1756: 3-3-62/63/64). Soms werd er wel eens verward met het ietwat meer oostwaarts gelegen Cappelhoutte.
- Tot het eind van de 16° eeuw waren de heren van Poel­voorde de bezitters van dit leen.
- 1574: Michiel en Philippus De Wulf fii Loonis
Ze kochten dit leen van de minder­jarige kin­de­ren van Jacob Ador­nes. In de Reke­ning van het ste­rfhuis van Jacob Ador­nes in 1577 noteerde men­­: ontfaen van Mi­chi­el en Phi­lips De Wulf ghe­broe­ders de somme van hondert twintich ponden grooten over den coop van eenen leene ghehee­ten den Carroen ligghende in de prochie van Wynghe­ne in eene jeghenoode ghenaemt de Rater­dinghe groot in bodeme van lande onder meerschen busch elleven ghemete xxxiiii roeden lants daerof de viere ghemeten meersch zyn ende reste busch ghehou­den te leene, ... By den voorn. Mi­chiel en Philips ghecoght als hoochst ende laetst bieden­de in de vercoop­inghe thof openbaerlichter ghedaen in de prochie van Wijnghene ter plaetse.
- 1574: Michiel De Wulf fs Loonis
Kort nadien kwan dit leen toe aan Mi­chiel De Wulf (of was hij toch de enige koper?) en hij ver­deelde dit leen onder zijn twee zonen Frans en Phi­lips: de Ca­roen ghespleten in den jae­re 1574. Het wordt nog even inge­wik­kel­d als blijkt dat Michiel De Wulf, zoon van Michiel uit zijn tweede huwelijk, de vlucht nam naar Haarlem en aldaar overleed: tgoet ach­tergelaten by Michielken De Wulf fs Mi­chiel van abz... (onleesbaar) noch weeze zynde overle­den binnen Haerlem ghelegen te Wynghene es by Jan Sowyes (griffier van de annotatiekamer van Rijsel) d'oude te pachte gheboden ende es inghebleve­ne (= ingehouden) duer de occasie dat Frans en Philips De Wulf zyne halve broe­ders paterneel ende zyne andere vrienden materneel ende zune collaterale (= familieleden) wonachtich zyn binnen wynghen ghendt ende brugghe, daer zy gheopposeert hebben als woonende alhier onder zyne Majesteyts ghehoor­saemheyt als wezende de annotatie (= confiscatie) niet sub­ject. Blijkbaar bekende Michiel jr. zich tot de ge­re­formeerden en diende hij ca. 1578 te vluchten. De fami­lie slaagde erin het goed in hun bezit te houden, want in de lijsten van aange­slagen goederen duikt dit leen niet meer op als eventueel gecon­fisceerd goed.
- 1611: Roeland De Wulf en Barbele De Wulf
Bij het leenverhef van de helft van de Carroen in 1611 door Roeland De Wulf fs Frans fs Michiel, was het weder­deel in het bezit van Barbele De Wulf fa Philippus. Zij was eerst gehuwd met Carel Rotsaert en nadien met Lucas Vrombout.
- 1625 en 1630: Frans De Wulf en Roeland Rotsaert
In die jaren deden Frans De Wulf fs Roeland en Roe­land Rotsaert fs Carel het leenverhef van elk hun helft van de Car­roen. De kerkrekening van 1631 meldt: Ontfaen van Roelant Rotsaert fs Carel over een jaere crois van een losrente van 20 sch. gr. tjaers den penninck XVI wylent verkent by Barbele fa Philips De Wulf, lest weduwe van Luucx Vrombout, tzelfs Roelants moedere ter zaligher voor balliu ende mannen vanden leene van Nevele in date 1623, bezet op haer leen de Carroen.