Notities bij: Georgius De Jaeghere

These:
-uitgangspunt: aanborger nr. 519: Cornelis De Vos wordt aanborger uit hoofde van zijn moeder Janneken De Jaeghere (het aanborgerschap verkrijg je van je vader of moeder en alléén daardoor), idem 460.
Janneken DJ verkreeg aanborgerschap via haar vader of moeder. Zij is fa Joris/George DJ x Maria Caechout/Claerhout. Deze laatste familienaam komt nooit voor als aanborger. Dus is haar aanborgersrecht afkomstig van haar vader of zijn voorouders De Jaeghere. Moet dit laatste zijn gezien vader Joris DJ nooit ingeschreven werd als aanborger. Dus moest Janneken kunnen bewijzen dat haar voorvader/familie in de registers stond (dat is nu nog zo, ik zou aanborger kunnen worden als ik kan bewijzen dat mijn vrouw afstamt van een aanborger).
-vaststelling: Christophorus DJ is peter van het zesde kind van Janneken DJ x Lieven De Vos. Je mag er van uitgaan dat CDJ familie is en dus meer dan waarschijnlijk een neef.
-hypothese: Deze Christoffel DJ is zoon van Marcus fs Jooris (aanborger nr. 422). Dus zou Jooris sr. minstens twee zonen gehad hebben: Joris (gebeurde frequent dat een zoon de naam kreeg van vader) en Marcus. Cfr. de aanborgerslijsten is Jan DJ (nr. 320) een broer van Marcus en beide wonende op Male en hun aanborgersrecht verkregen via de familie Loys (waaruit we mogen opmaken dat hun moeder en dus vrouw van Joris senior DJ een Loys was; de familie Loys was sterk aanwezig op Ver-Assebroek en behoort tot de oudste families die het aanborgerschap hadden).

Paul De Jaeghere bevestigt deze these:
Jooris de Jaghere tAssenbrouck ju(reerde) vo(ocht) in stede van Lieven Mulaert overleden te vooren vo(ocht) met Jan Loijs van Hans ende Babeken kind(er)en van Jan Mulaert bij Jaq(ue)mijne f(ili)a Michiel Loijs. Act(um) laetsten septemb(re) (15)63 p(rese)nt Niewenho(ve) en(de) Eeden.
Fr(ansois) Mulaert ju(reerde) vo(ocht) in stede van m(eeste)r Jan Loijs ziec te bedde ligghen(de) te vooren vo(ocht) met Jooris de Jaghere van Hans en(de) Babeken kind(eren) van Jan Mulaert bij Jaquemijne fi(li)a Michiel Loijs ux(o)r. Ac(tum) idem dach idem scepen(en).
De familie Mulaert en Loijs zijn zeer nauw aan mekaar verwant. Jooris De Jaeghere was zeker gehuwd met een Loijs of een Mulaert. De beide families komen in het oudste boek van de aanborgers ook enkele keren samen voor en er zijn ook huwelijken met beide families, oa deze Jan Mulaert en Jaqcemijne Loijs maar ook Jan Mulaert doude X Barbele fa Jan Loijs doude...

andere inschrijvingen als Aanborger van de Gemene en Loweiden te Assebroek en Oedelem:
- Jan De Jaghere fs Philips uit Male (nr. 108, dd 13.6.1525)
- Philips De Jaghere uit Oedelem, nu zijn "weduwe Jacquemine et librij onbejaerde" (nr. 121, dd 13.6.1525)
- Gilles De Jaghere uit Oedelem (nr. 122, dd. 13.6.1525)
- Philips De Jaghere, aanborger uit hoofde van zijn vrouw (nr. 225, dd. 13.6.1525)

inschrijvingen buitenpoorters Brugge:
-Gillis De Jaghere fs Philips, Oedelem, 01-07-1559
-Jacob De Jaghere fs Philips, Sijsele, 16.1.1563
-Jooris De Jaghere fs Pauwels, Assebroek, 30.9.1563
-Lieven De Jaeghere fs Philips, Lapscheure, 5.2.1575 (komt meerdere keren voor in akten mbt. Oedelem, woonde later te Oostkerke)
-Philips De Jaghere fs Willem, Oedelem, 12.01.1549
-Pieter De Jaghere fs Philips, Sijsele, 19.06.1568
-Pieter De Jaghere, Sijsele, 27.06.1573
-Symoen De Jaghere fs Philips, Oedelem, 24.02.1560

inschrijvingen poorters Brugge:
-Boudewyn De Jaghere, geboren te Oedelem, 1631-1632
-Maerten De Jaghere, geboren te Oedelem, 1628-1629