Notities bij: Matheus De Proost

RAB, heerlijkheid Oostkamp registernr. 11 f. 54
- Francois Croes x Tanneke zijn wijf,
- Pieter Croes x Margriete zijn wijf,
- Jan Vande Moere x Lievijne zijn wijf , allen poorter van Brugge,
hoirs van het achtergebleven goet van Margriete Bardemakers, twijf van Collaert Incamen (?), verkopen aan Matheus De Proost, laet van Buskens: 2 vijvers op Oorscamp en Waardamme:
1) vijver genaempt de Lychoutvijver, zuid van Obrecht Coolens hofstede.
2) vijver ghenaempt den Oestene Vijver.
Gedaen 5 oct. 1538.

idem f. 109
Pieter Van Zantweghe x Maroye zijn wijf, verkopen aan Matheus De Proost, laet van Buskensambacht: een hofstede groot 6 gem. 60 r. en es de herberghe en brauwerie ten Daele, zuidwest van de kerk in een jeghenoode ten Daele. Belast met een rente ten voordele van capelrie van Jherusalem in Brugge. Gepasseert den 15 dec. 1540.

idem f. 191
Gillis Vande Velde x Tanneke zijn wijf, laeten van Oostcamp lenen van Matheus De Proost, laet van Oostcamp: tegen een rente van 15 schgr. een som van 12 pgr., bezet op een behuysde hofstede , groot 5 gem. gekocht van Matheus De Proost, ver oost van de kerk ant Beverhoutsvelt. Gedaen 9 oct. 1541.

idem f. 192
Toelating aan Matheus De Proost en Abraham Bighet, voogden van Tanneke, dochter van wijlen Hendryc Goetyt, verweest binnen Lophem, om te mogen verkopen: een hofstedeke groot 8 lijn. (onverdeeld met de moeder van de weeze) op zuidzijde van de Moerbrugghe, op den Oudenaersche herweg. Verkocht aan Jan Lochan, laet van Oostcamp. Gedaen 21 april 1543.

idem registernr.12 f. 221
- Adriaen De Cnock x Catheline, weduwe van Pieter De Proost, zijn wijf, vrijlaet van Zedelgem,
- Pauwel Kynt, vrijlaet van Zedelgem,
gerecht deels bij coope en deels bij succssie van Mayke dochter van Matheeus De Proost, zus van Pieter, verkopen aan Jan Van Dierendonck, laet van Oostcamp: een vijver ghenaemt de Lietvijvere (?), zuidwest van de kerk, gebruikt tandere tijden onder andere door de koper. Actum 12 lauwe 1577.

idem f. 262
Sander Cools x Catheline Obrecht(?) zijn wijf, poorter van Brugge lenen van Jan Van Dierendonck en Martine zijn wijf, laet van Oostcamp, de som van 32 pgr. over de rest van 54 pgr. voor de koop van de Lietvijvere, zuidwest van de kerk, vroeger gebruikt door Mattheus De Proost en andere. Actum 19 oct. 1577.

idem registernr. 13.2 f. 1
Jan Van Dierendonck x Martine De Ketelaere zijn wijf, laten van Oostcamp (gerecht door koop van Adriaen De Cnock en Catheline De Proost op 12 lauwe 1578) worden onterfd van een vijvere ghenaemt de Lietvijvere, zuidwest van de kerk, met veld vroeger gebruikt door Matheeus De Proost, Jan Roodouc, Pieter De Doeldere en de comparant. De comparanten stellen het in handen van de schepenen om te goeden Sander Coolens x Catheline Obry, poorter van Brugge ten voordele van de laten van de heerlijkheid. Actum 19 oct. 1577.