Notities bij: Jacobus De Gode

huwelijksgetuigen: Joannes Pomaert - Martinus De Gode
doopheffers: (1) Egidius Bane - Anna Coppens, (2) Ludovicus Pomaert - Barbara Vanden Bussche, (3) Donatianus Storme - Catharina Egidia Brandts, (4) Egidius Calbout - Paschasia Braet, (5) Joannes Van Grimberghe - Judoca Heytens, (6) Gregorius De Gode - Gaspara Paen, (7) Daniel Buen - Judoca Van Doorne, (8) Joannes Cloet - Petronilla Mestdagh

begraven in de kerk voor het OLV-altaar.

Geert Tavernier, bewerking weesregisters Brugse Vrije Noord, nr. 16489, f. 317, Loppem. Aktedatum 08-04-1654.
Anna, Marie & Cathelyne, k.v. De Gode Jaeques (vrijlaat in Loppem) uit zijn 1e huwelijk met Pomaert Janneken. Ná de dood van de moeder hertrouwde de vader met Tavernier Janneken. Hij overleed op 28-09-1652.
Voogd: De Gode Gregorius (paternele oom, vrijlaat in Loppem, wonend in Brugge).
De staat van goed van de vader werd heden geliquideerd en bezworen door hetzelfde Tavernier J. Er werd een akkoord opgemaakt met hetzelfde Tavernier J., maar dit akkoord is (nog) niet goedgekeurd. De wezen zouden van hun moeder onroerend goed geërfd hebben te Loppem, o.a. ½ in een hofstede bij verlanding jegens Pomaert Loys, Pomaert Pieter en de weduwe van Pomaert Jan, waarvan de wederhelft eigendom is van heer en meester Knudde Pieter.
Op 25-02-1661 werd De Gode Gregorius (overleden) vervangen door Falyse Pieter (poorter van Brugge, gehuwd met de wees Anna).
Op 04-03-1661 werd een akkoord afgesloten tussen de voogd Falyse P., over zichzelf en als voogd van de twee resterende wezen, waarbij de drie kinderen het onroerend goed krijgen van de zijde van hun moeder, en hetzelfde Tavernier Janneken voor de rest het sterfhuis van de vader behoudt “in schaden en baten”.
IDEM nr.16489, f. 317v, Loppem, Aktedatum 08-04-1654.
Jan (7j), Cornelis (2j), Prynken (4j) & Janneken (1j), k.v. De Gode Jaeques (vrijlaat, + 28-09-1652 te Loppem) uit zijn 2e huwelijk met Tavernier Janneken.
Voogden: De Gode Gregorius (paternele oom, vrijlaat in Loppem, wonend in Brugge) & De Rycke David.
De staat van goed van de vader wordt bijgehouden op het kantoor van de wezenkamer, maar de erfenis van de vader is vooralsnog onbeslist aangezien het nog niet duidelijk is wat de kinderen uit het 1e huwelijk moeten ontvangen van hun moeder …

RAB, heerlijkheid Oostkamp nr. 17/1 f. 147v, aktedatum 24.12.1639
Jacques De Ghode x Anna fa Jan Pomaert, Vrijlaten te Loppem, bezitten een bos uit erfenis van haar vader en bij uitkoop van haar broers Pieter en Lowys Pomaert.
Ze verkopen aan Maryn Vande Walle en zoon Francois een partij bos, groot 5 gemeten, gelegen in Ruddervoorde.