Notities bij: Romanus Van Ryckeghem
uit vriendelijke correspondentie met Marnix Van Ryckeghem
De interessantste zoon was Romeyn, hij moet reeds vroeg in aanraking met de protestantse kringen van Gent gekomen zijn. Reeds in 1549 krijgt hij een gift van Willem van Oranje*. Hij huwt Joanna Demeyere die een dochter is van Willem Demeyere en Marie Werbrouck, stadhouder van Tielt gedurende de protestantse periode (1578 ) en komt zo uit een gezin met eveneens protestantse sympatieën**. Romein Van Ryckeghem verwerft al vlug renten, eigendommen en mandaten te Roeselare.
Kinderen van dit echtpaar hebben we als volgt:
- Willem van Ryckeghem, oudste zoon van Romeyn studeerde aan de in 1560 opgerichte universiteit van Dowaai (Douai) . Toen hij afgestudeerd was als “meester” nam hij dienst op 21 april 1570 als griffier bij het stadsbestuur van Kortrijk, waar hij het tot eerste stadspensionaris bracht. Het leverde hem tot 800 pond parisis op per jaar. Hij was eveneens betrokken bij de kerkelijke besturen. Zo zat hij in het kapittel van O.L.Vrouw voor kanunniken en kwam hij in 1627 hals over kop terug uit Dowaai, alwaar hij gevlucht was wegens de godsdienst troebelen,om de erfenis van een kanunnink te regelen. Op 30 maart 1580 reist hij met het Kortrijks stadsbestuur naar het kamp van Alexander Farnese in Namen om de verzoening met de stad te bewerkselligen. Hij was betrokken bij de heropbouw van de Groeninghe abdij binnen de stad, in 1595 liet hij er zijn nichtje Joanne binnentreden.Hij voerde tal van disputen en processen voor Kortrijk maar ook om zijn eigen belangen te dienen.
In het archief van de familie De Bergeyck te Beveren vinden we een copie van het verzoek aan de aarthertogen Albrecht en Isabella om benoemt te worden als raadsheer bij de Raad van Vlaanderen.
Had Willem sucses in zijn beroep dan had hij dit niet minder in zijn huwelijk. Hij trouwde met Anna vande Kerkhove dit van der Varent. Hun dochter Anne huwde met Boudewijn Tayaert, heer van Walle fi Josse, die burgemeester van Kortrijk werd. Een zoon Pieter werd advokaat in de Raad van Vlaenderen.
Omstreeks 1610 werden Willem en zoon Pieter schenkers van een glasraam in de Sint Michielskerk van Kortrijk naast de notabelen van Kortrijk.
- Een tweede dochter Isabeu huwde met een zekere Wybracke. Van hen is enkele geweten dat hun twee dochters binnen traden in het klooster van de Groeninghe abdij te Kortrijk, met de welgemeende steun van hun oomWillem, de stadspenionaris.
- Ook Pieter deed een voornaam huwelijk met Petronelle van Nieuwmunster. Bij zijn overlijden op 14 april 1593 werd een staat van goed opgemaakt om de wesen te beschermen. De twee dochters werden ruim begiftigd uit de inkomsten van renten en gronden.