Notities bij: Joannes Van Hove

Mogelijks verband:
Geert Tavernier, bewerking weesakten Brugse Vrije Noord
Register nr. 16484, f. 52, Loppem, Akte van 26-01-1615.
Pieter (8j) & Jeroen (5j), k.v. Van Hove Jeroen (vrijlaat in Loppem) & Van Wambeke Mayken (d.v. Jacob).
Voogd: Van Iseghem Clays (aangetrouwde maternele oom, ‘kersgiter’, poorter van Brugge). Hij zal Van Hove Pieter aansporen om op te treden als medevoogd.
Ze erven van hun moeder, + 10-11-1610 te Loppem. Van de zijde van de vader was er onroerend goed te Loppem. In dit verband is sprake van onroerend goed afkomstig van Van Hove Jacob, en mede-eigenaars van een van deze goederen zijn de weeskinderen van Van Hove Heylaert. Van de zijde van de moeder was er onroerend goed te Oostkamp. De moeder had ook een part bezeten in een hofstede 'De Winckele' te Zwevezele afkomstig
van haar vader Van Wambeke Jacques en haar oom Lampsins Jooris. Verder was er als ‘conquest’ tijdens het huwelijk onroerend goed te Loppem en Oostkamp. De vader bewaart de wezenpenningen. Merk op: Van Wambeke Elizabeth was een tante van de moeder.
Akte van 28-01-1621. Ze erven van hun maternele oom Van Wambeke Francois ...
Akte van ... De wees Pieter is overleden is overleden op minderjarige leeftijd.
De vader was hertrouwd met Kethele Jacquemynken (d.v. Jan). Kethele J. is overleden, en daarna is in 1625 ook de vader overleden. Uit dit laatste huwelijk waren er drie kinderen: Jacques, Jan en Mayken, waarvan dit Mayken na de dood van haar ouders ook overleden is. Zo valt er nu dus voor de wees Jeroen te erven van zijn vader en van zijn halfzuster Mayken ... Er was onroerend goed ...

idem register nr. 16485, f. 301, Loppem, Akte van 20-09-1629.
Jaecques & Jan, k.v. Van Hove Jeronimus (z.v. Pieter, + 1625) uit zijn 2e huwelijk met Kethele (Ketele) Jacquemynken (d.v. Jan, overleden vóór de vader). De wezen hadden een volle zus Mayken die ondertussen, na de dood van beide ouders, ook overleden is.
Voogden: Van Hove Pieter (paternele oom) & Van Slambrouc Joos (z.v. Jan, gehuwd met een maternele tante van de wezen Ketele Mayken).
Ze erven van hun ouders, van hun volle zus Mayken, en ook van hun paternele halfbroer Van Hove Pieter. Van Hove Jeroon (z.v. Jeroon, paternele halfbroer van de wezen uit het 1e huwelijk van de vader) was een mede-erfgenaam van de vader en van Mayken. Als ‘conquest’ van de ouders was er een partij land te Loppem met het aandeel van de gebouwen en bomen daarop staand. Van de zijde van de vader en Mayken waren er enkele onroerende goederen te Oostkamp, Loppem en Waardamme. Van de zijde van de moeder waren er enkele onroerende goederen te Zedelgem, waarvan de voornoemde Van Slambrouc Joos mede-eigenaar is.

RAB, heerlijkheid Oostkamp, register nr. 17/1 p. 172, aktedatum 14.7.1640
Jerom, Jacob en Jan Van Hove fs Jeronimus, Vrijlaten te Loppem, alle drie gehuwd, verkopen een partij bos, die ze erfden van hun ouders, groot 1 gemet te Oostkamp aan Jan De Breucq.