Notities bij: Leonardus Vlietinck

Bewerking Geert Tavernier van: RAB, wezenregister Brugse Vrije Noord nr. 16479 f. 198, Uitkerke, Akte van 26-06-1568.
Hans (daarboven: gehuwd), Aernoud (daarboven: gehuwd), Lenaerdekin (daarboven: gehuwd) & Cathelyne (daarboven: gehuwd), k.v. Vlietync Lenaerd uit zijn 1e huwelijk met Van Gheemaer Cathelyne (d.v. Aernout).
Voogden: Vlietync Vincent (vrijlaat in Houtave) & Aernoudts Bastiaen (vrijlaat in Zuienkerke).
Ze erven van hun moeder. Van de zijde van de moeder was er ruim 39 gemeten land met een aandeel in de daarop staande gebouwen en bomen, in diverse hofsteden en parochies, te Uitkerke, Wenduine, Nieuwmunster en Lissewege, deel uitmakend van ongeveer 69 ½ gemeten, gemeenschappelijk met Vlietync Vincent, Vlietync Jacob, Aernoudts Bastiaen “causa uxoris”, e.a.
Als conquest van de ouders was er 4/7 in ½ in ruim 20 gemeten land met een aandeel in de daarop staande gebouwen en bomen, gelegen als het voorgaande, gemeenschappelijk met de vader. Voor de wees Hans was er nog een leen van 17 gemeten te Uitkerke, wat de vader tijdens het huwelijk gekocht heeft. Voor de wees Aernoud was er nog een leen van 10 ½ gemeten, wat de vader tijdens het huwelijk gekocht heeft. Het is nog niet duidelijk welk
onroerend goed er is van de zijde van de vader.
Akte van 10-07-1568.
Van de zijde van de vader is er nog ½ in ruim 10 gemeten land te Wenduine, part van 62 gemeten, gemeenschappelijk met Walle Amand en met de vader.
De vader en zijn huidige vrouw Rycquaerts Maykin (d.v. Clais (z.v. Cornelis)) verbinden als onderpand aan de wezenpenningen (zie boven) hun hierboven vermeld onroerend goed.
Akte van 11-04-1573.
De wezen Hans & Aernoud, “huerlieden selfs mans zynde” waren tevreden met hun erfdeel.
De wezenpenningen van de twee resterende wezen worden als volgt bewaard:
- Deels door de voogd Vlietync Vincent.
- Deels door Vlietync Jacob (vrijlaat in Uitkerke), voor wie Maertins Gillis (proostlaat in Wenduine) & Vlietync Jan (vrijlaat in Uitkerke) zich borg stellen.
- Deels door de voogd Aernoudts Bastiaen, die hiervoor een rente aanlegde, gehypothekeerd op ruim 25 gemeten land met een aandeel in de daarop staande gebouwen en bomen, gelegen in diverse ambachten en parochies.
Tegelijk erven ze volgend onroerend goed bij de dood van hun vader en moeder, bij wettelijke verkaveling ter kamer van het Brugse Vrije de dato 19-09-1572, waarin bovenstaand onroerend goed 'gheconfondeert' is:
Voor Lenaerdekin:
- Ruim 6 gemeten land te Wenduine, verpacht aan Vlietync Jacob.
- Ruim 4 lijnen land te Lissewege, verpacht aan De Brune Pieter.
- Ruim één gemet te Lissewege, verpacht aan Bate / Aernoudts (?) Loy (z.v. Boudin). [het betreft allicht Aernouts 'gheseyt Baten' Loy (z.v. Boudins); zie akte f° 87]
- Ruim 7 lijnen, deel van een hofstede van ruim 14 gemeten te Nieuwmunster, verpacht aan Lauwers Lambrecht.
- Ruim 10 lijnen (al zou het maar 5 lijnen zijn), part in een hofstede te Uitkerke die gebruikt wordt door Joossins Pieter.
Voor Cathelyne:
- Ruim 5 gemeten te Wenduine, verpacht aan Vlietync Jacob.
- Ruim 4 gemeten te Wenduine, gebruikt door dezelfde Vlietync Jacob.
- Ruim één lijn, part van ruim 8 lijnen, verpacht aan De Ghuutere Jacob.
- Ruim 5 lijnen, part van ruim 5 gemeten, verpacht aan Vlietync Jacob.
- 90 roeden land in een andere partij.
- Ruim één gemet, verpacht aan Van Gaffele Pieter.
- 1/6 in ruim 2 lijnen, verpacht aan Vlietync Jacob.
- 1/6 in ruim 2 lijnen, verpacht aan Walle Amand.
- Ruim één lijn, zijnde 1/6 in ruim 8 lijnen, gebruikt door Walle Amant.
- Ruim één lijn, gebruikt door De Ghuutere Jacob.
De wezenpenningen worden als volgt bewaard:
- Deels door Vlietync Jan.
- Deels door Vlietync Vincent, voor wie Vlietync Jan (in Uitkerke) & Vlietync Aernoud (in Dudzele) zich borg stellen.
- Deels door Vlietync Jacob, voor wie Maertins Gillis (proostlaat in Wenduine) & Vliertync Jan (vrijlaat in Uitkerke) zich borg stellen.
- Deels door Vlietync Aernoud, voor wie Vlietync Jacob (in Uitkerke) & Vlietync Jan (in Uitkerke) zich borg stellen.
Akte van 04-02-1574.
Aernoudts Adriaen (vrijlaat in Meetkerke, gehuwd met de wees Cathelyne) was tevreden met het erfdeel van zijn vrouw. Aernoudts Bastiaen ontving een deel van de wezenpenningen uit handen van Vlietync Jan, waarvoor Vlietync Jacob (vrijlaat in Uitkerke) zich borg stelt. Vlietync Jan bewaart nog een deel van de wezenpenningen, waarvoor Vlietync Aernout (vrijlaat in Dudzele) & Aernoudts Adriaen (vrijlaat in Meetkerke) zich borg stellen.
Akte van 07-03-1584.
Oste Jacob (z.v. Mattheeus, vrijlaat in Uitkerke) en zijn vrouw De Vree Paulyne (d.v. Loys, voordien weduwe van Vlietync Jan) bewaren een deel van de wezenpenningen, en als onderpand hiervoor stellen ze ongever 8 gemeten land voor, part van een partij van 24 gemeten, op zijn beurt part van een behuisde hofstede van 40 gemeten in het ambacht van Zuienkerke in de parochie van Sint-Pieters-op-de-Dijk. Deze De Vree Paulyne had dit deels gekocht tijdens
haar 1e huwelijk met Aernoudts Morissis. I.v.m. deze hofstede is sprake van een verkoop van een part hierin door Cools Jacob (z.v. Andries, poorter van Brugge) aan Vlamync Joos (vrijlaat
in Zuienkerke). Mede-eigenaars van deze hofstede waren Aernouds Adriaen en de kinderen van Vlietync Aernoud.
Op 14-07-1584 werd Aernoudts Bastiaen (overleden) vervangen door Aernouts Adriaen (z.v. Morissis, vrijlaat in Houtave).
Akte van 22-09-1584.
De voogd Vlietync Vincent en zijn vrouw Maes Aernoudyne (d.v. Michiel) bieden als onderpand voor de wezenpenningen die ze bewaren al hun goederen aan, in het bijzonder:
- Ruim 12 gemeten land, part van ruim 25 gemeten te Uitkerke, met een aandeel in de daarop staande gebouwen en bomen, gemeenschappelijk met de erfgenamen van Louf Cornelis, zijnde de hofstede waar de weduwe van Thielman Jacop op gewoond heeft; dezelfde Vincent Vlietync had dit geërfd van zijn vader Vliertync Lenaert.
- Ruim 4 gemeten land te Wenduine, wat hij eveneens geërfd had van zijn vader.