Notities bij: Jacobus Van Houtryve

(info Roland Verté)
Jacques van Outryve vestigde zich te Brugge alwaar hij Margriete Strybusch, fa Jan, huwde. Het koppel kreeg niet minder dan acht kinderen. Ze woonden te Brugge in De Baliestraat, ter parochie van Sint-Gillis.

Op 14 mei 1569 (RAB, Sint-Donaas, 1251, f° 83) verkochten Jacob van Outryve en Margriete Strybosch, fa Jan, een “plaatse van lande” aan Francois Gheeraerts. Het land, dat viel onder de Proosdy van Sint-Donaas, was zeven voeten breed (de resterende gegevens waren onleesbaar) en lag in de parochie van Sint-Gillis-Brugge in een straat die Wulpen genoemd werd. Verder werd er nog 3 gemete land, met alle huizen en bomen daaropstaande, palende aan dezelfde straat, medeverkocht. Jacob en Margriete waren in dit land gerecht bij koop van 3 juli 1559

Naar aanleiding de morte patris werd er een SVG (SAB, SVG434, 1) opgemaakt. De rendante was Margriete Strybusch. Deze SVG werd gesloten op 24 april 1574 en had een batelijk slot van 318 £gn. Toen Margriete Strybusch overleed werd er een rekening (SAB, SVG434, 1) voorgelegd.
Deze rekening vermeldde onder andere:
-in het proemio, op datum van het sluiten van de rekening op 13 juli 1595, stond dat deze rekening gepresenteerd werd door Passchier Verheecke en Jacob Strybusch, als voogden van de kinderen van Jacob van Outryve. Deze rekening werd voorgelegd aan:
-Jacques van Outryve was nu zijn zelfs bij huwelijk,
-Ferry Denys was getrouwd met Marie van Outryve,
-Passchier Roels,
-de weduwe van Simoen Duust,
-toen vader Jacques van Outryve overleed waren er 8 wezen: Jacop; Willem, naderhand overleden; Adriaen, naderhand overleden maar overleed wel vóór de moeder; Jan; Laureins; Pieter; Marie die naderhand huwde met Ferry Denys; en Grietken. De SVG van Jacques van Outryve werd gesloten op 24 april 1574 en had een batelijk slot van 318 £gn,

In de kadastrale registers van de Brugse “zestendelen” was er de volgende vermelding in het Sint-Niklaaszestendeel:
-Baillestraete, an beede zyden gaende zuydwaerts, westzyde. Nr 947: Simoen Duust; nr 948: dhoirs van Jacob van Outryve,
-Wulpen, westzyde gaende noord-west “tussen 's Gravensstraete en Houtbrekersdam”, nr 1227: Jacob van Outryve.
De hoflieden of tuinbouwers hadden voor hun goddelijke diensten het gebruik van het altaar van Sint-Pieter in de Sint-Gilliskerk.

RAB, Sint-Donaas, 1257, 265, onvolledige akte de anno 1597-1598:
Voor redenaars van het Proosschen compareerden:
-Jacques van Outryve, fs Jacob, en Cornelie De Boevere, zijn echtgenote,
-Jan Gauerloys & Margriete, fs Jacob van Outryve, zijn echtgenote,
-Jacob Stribusch en Passchier Vereecke, als voogden van Hansken, Laureins en Pierken, de onbejaarde kinderen van voornoemde Jacob van Outryve bij Margriete Strybusch, zijn echtgenote,
-voorts dezelfde Jacob Strybusch en Passchier Roels als voogden van Loonken en Simoenken, de onbejaarde kinderen van wijlen Simoen Duust bij voornoemde Margriete Strybusch,
-de voornoemde kinderen van Outryve waren samen gerecht in de 6/8 van het naarschreven land en huizen, mids de uitkoop bij hen gedaan jegens Ferry Denys, in huwelijk gehad hebbende Marie van Outryve, fa Jacob,
De rest niet genoteerd wegens de in de voetnota vermelde perikelen.
Analyse:
-de kinderen van Outryve waren gerecht in de zes delen van acht,
-de zes kinderen waren Jacques, Margriete, de wezen Hansken, Laureins en Pierken,
-het zesde kind was de overleden Marie van Outryve, echtgenote van Ferry Denys,
-Adriaen en Willem van Outryve, ook broer van de voornoemde van Outryve's, waren reeds overleden,
-de resterende twee delen van acht zullen toebehoord hebben aan de kinderen van Margriete Strybusch bij Simoen Duust.
De comparanten en constituanten waren dan ook gerecht de morte Margriete Strybusch.
Nota: -vermoedelijk behoorden de boven-en onderstaande akten tot één en dezelfde verkoop.

Op 4 mei 1598 verschenen enkele familieleden van Outryve ter Vryen, (RAB, BV16052, 333V). Namelijk:
-Jan Gauweloos en Margriete van Outryve,
-Jacob Stribusch en Passchier Verheecke als voogden van Hans, Laureins Pieryncken, de onbejaarde kinderen van wijlent Jacob van Outryve de oude bij Margriete Strybus,
-dezelfde Jacob Stribus en Passchier Roels als voogden van Loyken en Simoenken, de onbejaarde kinderen van wijlen Simoen Duust bij de voorzeide Margriete Strybus.
De comparanten waren gerecht in de zeven delen van acht gemete land liggende binnen het ambacht van Straten, in de parochie van Sint-Andries. De comparanten verkochten hun delen aan Jacob van Outryve, aan wie het achtste deel toebehoorde.
De akte werd in de registers ingeschreven op 24 juli 1598.
Nota: -verder onderzoek wees uit dat de comparanten gerecht waren in de zeven delen van acht van acht gemete en 102 roen.

Stadsarchief Brugge, staten van goed 1e reeks nr. 434, aktedatum 1595
rekening door Passchier Verheecke en Jacob Strybusch, voogden van Hansken, Lauken, Pierkenen Grietken fii wylent Jacob Van Houdtdryve x Margriete fa Jan Strybusch, midsgaders Jacques Van Houdtdryve zyn zelfs bedeghen by huwelicke; bij overlyden van de vader en de moeder, mitsgaders van Adriaentken en Willeken huerlieden broeders ende dit tsedert den overlyden van de moeder twelck was den 9 sporcle 1583.
By overliden vader in ghetale van acht te weten Copken, Willeken, Adriaentken, Hansken, Lauken, Pierken, Mayken en Grietken, danof tselve Maeyken naderhandt ghehuwet es met eenen Ferry Denys ende Willem en Adriaentken overleden syn. Saldo van de staat van goed van Jacobus, opgesteld op 23.4.1574, was 318 p.
Bezit een huis te Brugge-Sint-Gilles (Wulpenstraete), 6 'onderhuizen' (kamers) op het einde van Corte Baillestraat, gronden te Sint-Andries.
Saldo: 60 p.