Notities bij: Judocus Huys

omtrent zijn tweede huwelijk (cfr bewerking wezenakten Brugse Vrije door Geert Tavernier):
Wezenregister Brugse Vrije nr. 16484, f. 77, Jabbeke, Akte van 10-10-1615.
Castynken (Chrystinken) (13j), d.v. Huus Joos & De Wulf Catheline (d.v. Gillis).
Maternele voogd: Van Cuelen Jan (z.v. Jooris, vrijlaat in Oudenburg, gehuwd met een rechtsweerin van de wees, wonend in Brugge in de Boeveriestraat "neffens het oude drilhuus").
De moeder overleed ruim 12 jaar geleden, maar van haar valt niets te erven "duerdien zy aerme is ende de vader jeghenwoordigh zeer cranck wesende werdt onderhouden van de prochiaenen van den dorpe van Stalhille".
Er valt wel te erven van haar halve maternele oom De Wulf Adriaen (geen sprake van onroerend goed). De wezenpenningen worden bewaard door Pecx Mayken "woenende op Sinte Pieters poele toebehoirende den heere van Maele". In dit verband stelde Wils Mahieu (wonend in Brugge) zich borg voor haar. Merk op: De Wulf Janneken (ook wonend in Brugge in de Boeveriestraat "aen de fonteine") is waarschijnlijk een familielid.
Op 16-10-1616 legde Michiels Jaques (z.v. Pieter, poorter van de stad Oudenburg, rechtzweer van de wees) de eed af als paternele voogd.
Een akte van 30-07-1616 vermeldt het bovengenoemde Pecx Mayken als gehuwd met De Famp (?) Lenaert.
Op 20-09-1624 verscheen Shane Leenaert (z.v. Aernout, gehuwd met de wees) die tevreden was met haar erfdeel. ['Shane' is wellicht het zelfde als D'Hane/De Hane]