Notities bij: Joannes Boels

RAB, staat van goed Brugse Vrije I nr. 20596, wezenakten Brugse Vrije 16485 f. 346, aktedatum 28.11.1630
+Jan Boels, +Nieuwmunster 26.4.1628
x Jacquemine Waltack fa Cornelis
kdn: Jan, Joos, Mayken (x Jacob Pieters), Tanneken, Jacquemynken, Adrianeken & Janneken
VP: Joos Cobrysse (x Tanneken Boels, paternele moeye wezen te Leffinge) en VM: Jan Kempe (halve oom te Lissewege)
-gronden te Nieuwmunster en Uitkerke, deels uit erfenis van zijn vader Amand Boels en bij uitkoop van Lenaert, Arnout, Adriaen, Tanneken (x Joos Cobrysse), Sacharias en Mayken Boels (x Gabriel Van Nieuwmunster).
-meerdere uitstaande renten
-pachten hofstede van 32 g. aan Jonker Ferdinand de Cordua
-saldo: 2.330 p.
Akte van 28-01-1641.
De 4 nog minderjarige wezen Joos, Jaecquemynken, Adrianeken en Janneken erven van hun moeder, echtgenote van Ghelderman Jan, + 02-01-1639 te Nieuwmunster (onroerend goed te Nieuwmunster, Uitkerke, Wenduine en Brugge en enkele renten). Bezitter (wed.): Ghelderman Jan. De wezen bezaten ook een aandeel in (de waarde van) het huis, de schuren, stallen e.d. die hun vader geplaatst had op de hofstede te Nieuwmunster, daar de moeder overleden is, eigendom van jonker Du Cordova Ferdinande.
Op 06-02-1643 werden twee nieuwe voogden aangesteld: Boels Jan & Verpoorte Gheleyn (gehuwd met de wees Tanneken).

Geert Tavernier, Funeraire grafschriften:
Jan, gehuwd met Waltack Jacquemynken, + 26-04-1628 te Nieuwmunster. Vrijlaat in Nieuwmunster. Joos Cobrysse (gehuwd met Jan’s zus Anna, poorter van Brugge) was voogd over zijn minderjarige kinderen.206 Heden ten dage ligt vóór de ingang van de kerk te Nieuwmunster een grafsteen die zo goed als afgesleten is. Hierop was vroeger de afbeelding te zien van een man, een vrouw en hun kinderen, op iedere hoek een cirkel, en het opschrift:
"Sepulture van Jan fs. Amandt Boels, in zyn leven hoofman en(de) kerckm(eeste)r des(er) prochie ov(er)leet de 26en april 1628, ende van Jacquemynen fa. Cornelis Waltacq zyn huusvr(auwe) ov(er)leet de ... (niet ingevuld)"